Kinder Yoga

Kinderyoga

Kinderen kunnen erg onzeker zijn en dat vast zetten in hun lichaam. Denk daarbij aan buikpijn, slecht slapen, hoofdpijn, moeite met concentreren. Bij holistische kinderyoga wordt er gewerkt aan het soepel worden van het lichaam en rust in het hoofd. De energie kan stromen. Yoga is spelen, leven en vrijheid en blijheid. Mindfulness geeft rust en ruimte.

If every 8 year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation - Dalai Lama -
Wat doet kinderyoga voor de kinderen?

Yoga verbind lichaam en geest, in het kort de voordelen opgenoemd:
- je leert luisteren naar je lijf en je grenzen bepalen
- je lichaam blijft soepel
- asanas (houdingen) werken op de spieren, botten, zenuwstelsel en je klierstelsel, ze zijn erg effectief
- je leert op verschillende manieren dieper adem halen, daardoor kun je beter ontspannen
- je concentratie wordt beter
- bovenal is kinderyoga leuk, je gaat naar de lessen om plezier te maken en te spelen
- je wordt blij van yoga, je voelt je goed in je vel
- je komt in balans

Yoga is goed voor alle kinderen.

Je leert zelf je grenzen aangeven en tegelijk voelen wat je mogelijkheden zijn. Voor kinderen met gedragsproblemen is yoga ook erg fijn, positieve benadering is hier het sleutelwoord. Voor deze kinderen is het belangrijk dat ze gehoord worden. Veel van deze kinderen krijgen dag in en dag uit te horen wat er allemaal niet goed gaat. Het is dan goed om ze te laten merken dat er ook heel veel wel goed gaat. De kunst is om hun werkelijke ik naar de oppervlakte te laten komen. Wie ben ik? Wat kan ik? Door yoga krijgt een kind weer vertrouwen in het kunnen. Voor deze kinderen zijn individuele lessen ook erg geschikt. Een kind met ADHD heeft andere behoeften dan een introvert kind. In de groepsles kan het voor beide kinderen moeilijk zijn om samen aan hun ontwikkeling te werken en zijn er in de groep te veel prikkels. Een individuele les geeft rust en in deze les wordt er ook een persoonlijk programma opgesteld alleen voor dit kind.

Massage in de yogales en het verloop van de les

Massage spelletjes tijdens de yogales kunnen heel veel bijdragen aan een goed gevoel, een ontspannen gevoel en een gevoel van veiligheid. Kinderen leren omgaan met stress, wisselende stemmingen en angsten door yoga en massage.

In de yogales leren de kinderen spelenderwijs om elkaar te masseren, dit is geheel vrijblijvend. Wel is het de bedoeling dat iedereen zich aan de spelregels houdt. Kinderen die moeite hebben met aanraken mogen aan geven dat ze iets niet willen, dat schept vertrouwen en veiligheid. De kinderen geven zelf aan wanneer ze eraan toen zijn. Ook dit is luisteren naar jezelf en je grenzen aan geven. Als kinderen niet willen aanraken of aangeraakt willen worden kunnen ze toch mee doen door eventueel een knuffeldier mee te nemen en die te masseren. Massage in de yogales is maar een heel klein onderdeeltje maar wel heel erg effectief. Ook zelf massage is iets wat de kinderen leren, ken je lichaam. Ze leren respect hebben voor anderen, ook in het dagelijkse leven. Dit geeft de wereld een positieve impuls. Een massage ontvangen helpt ook mee op de weg naar bewustwording. Net als met de yoga houdingen voel je waar de spanningen zitten en word je bewust van de blokkade in je lichaam. Samen yoga houdingen doen is ook een leuke manier om met elkaar te spelen De kinderen leren dat het belangrijk is om goed voor je lijf te zorgen. Je lijf te koesteren, want je moet er heel wat jaartjes mee doen. Soms kleuren we ook mandala's en dansen we met de regenboog linten. Actieve spelletjes worden afgewisseld met ontspannende houdingen aangepast aan de leeftijd van de kinderen in de groep. Aan het einde van de les krijgen de kinderen een langere ontspanning doormiddel van een verhaal dat past bij het thema van de les en na deze ontspanning drinken we samen even wat en is er ruimte om te vertellen wat de kinderen fijn vonden en wat ze minder leuk vonden, of andere dingen die de kinderen kwijt willen.

Betaling

Ik werk met strippenkaarten van 10 lessen, de kinderen hoeven alleen te betalen als ze een les hebben gevolgd. Er moet wel afgemeld worden. Dat kan per mail, een telefoontje en per app. Of de les ervoor. Ik kan dan rekening houden met de voorbereiding van de les. De allereerste les is een proefles en die is gratis. Een strippen kaart kost €50,- dat is dus €5,- per les. Brengt het kind en vriendje of vriendinnetje mee, dat kan. Hun eerste keer is gratis, komen ze een tweede keer mee dan kost de les €5,-, dit kan in overleg van de strippenkaart af of los betaald worden. Broertjes en zusjes uit hetzelfde gezin mogen met dezelfde strippen kaart doen. Mocht de betaling een belemmering zijn, neem dan contact met me op, misschien kunnen we hier dan iets op bedenken.

Therapeutische kinderyoga (kindercoaching met de yoga filosofie)

Therapeutische kinderyoga is voor kinderen:
- die moeite hebben met yoga in de groep
- kinderen die tijdelijk extra aandacht nodig hebben omdat ze een trauma te verwerken hebben
- kinderen met ADHD kunnen ook baat hebben bij de therapeutische kinderyoga
- kinderen die in een stressvolle tijd zitten
- kinderen die moeite hebben met de scheiding van hun ouders
- kinderen die moeite hebben met concentreren
- kinderen met een ontwikkeling achterstand
- en nog veel meer dingen waar je in je jonge leven tegen aan kunt lopen

Therapeutische kinderyoga wordt individueel gegeven in sessies die zijn aangepast aan het kind. De sessies zijn voor het kind fijn en leuk om te doen, ik ga met het kind op zoek naar wat hij/zij nodig heeft en wat het kind leuk vind om te doen. De therapie voelt voor de kinderen ook niet als therapie maar is vooral ook erg leuk. Ik geef deze sessies in mijn praktijkruimte aan huis.

.

De sessies duren tussen de 45 minuten en een uur. Dit ligt aan de leeftijd van het kind en reden waarvoor hij/zij komt. Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

Verloop van een individuele yoga les

In de les zitten actieve houdingen, spelletjes, zelf massage, verwerkingsopdrachten en ik werk met helende verhalen. Er is heel veel ruimte voor het kind om zich te uiten. Het kind krijgt ook yoga oefeningen mee naar huis om zelf te oefenen, om te leren dat het zelf de controle heeft. Een kind krijgt meer bewustzijn van het eigen lichaam en leert luisteren naar het eigen lichaam. Wat voel ik en wanneer? Ik ben de baas over mijn lichaam en gedachten. Wat ik voel is goed, ik ben goed zoals ik ben. Door Yoga leren de kinderen om te gaan met moeilijke situaties en ze kunnen d.m.v. mindfulness leren om de zenuwen voor een examen en toets of een andere moeilijke situatie te controleren. Ik leer de kinderen doormiddel van mindfulness om je gedachten van jezelf te maken. Jij bent de baas. Het kind krijgt handvatten mee om zelf te voelen wat heb ik nu nodig. Bijvoorbeeld een kind slaapt slecht en het weet dat komt omdat hij zenuwachtig is voor een spannend moment de volgende dag. Uw kind heeft dan de optie om zijn rustgevende oefeningen zelf te doen, hij heeft ze geleerd in de sessies.